AMSTERDAM
tel. 020-6445575

Hoeveel paralellen kun je trekken tussen vorig seizoen en dit seizoen?
Zowel AFC als Zwaluwen’30 moesten dit seizoen een trapje lager beginnen (2e klasse A) na de degradatie uit de (gezamenlijke) 1e klasse A van het zaterdagvoetbal. De trainersstaf bij Zwaluwen’30 bleef onveranderd terwijl onze oud-trainer Mo Zaoudi zijn opwachting maakte bij zijn oude liefde AFC in Amsterdam.
De wedstrijd in het vorig seizoen in Amsterdam bij AFC was op 07 mei 2022. Zowel Zwaluwen’30 als AFC hadden toen ook de punten hard nodig om dus niet te degraderen. De week ervoor won Zwaluwen’30 thuis van de ongenaakbare en toekomstig kampioen WV-HEDW. We gingen dus vol goede moed naar Amsterdam.
Wat werd het een deceptie! Een verliespartij met 5-3, na al binnen een half uur op een achterstand te staan van 3-0.

Toen werd het voor de rust nog 3-2 maar na de rust stelde AFC orde op zaken en liep uit naar een 5-3 overwinning.

Ik stond gisteren langs dezelfde lijn, voor de tribune en mocht dus aanschouwen dat bepaalde gebeurtenissen zich eenvoudig kunnen herhalen. In de eerste dertien minuten mocht Zwaluwen’30 naar hartenlust aanvallen met kansen voor Samet Cetin en Diovaris Balentina. Ook AFC kreeg toen ook al enkele goede mogelijkheden; uit een
hoekschop mist b.v. een half team de bal en kan deze met moeite worden weggewerkt door Zwaluwen’30.
In de 13e minuut valt de 1-0. De bal blijft weer hangen in het strafschopgebied bij Zwaluwen’30 en diverse spelers vergeten de bal op te ruimen resp. voldoende dekking te geven aan AFC-spelers. Van dichtbij valt het eerste doelpunt.
Afgelopen mei viel het eerste doelpunt van AFC ook snel nadat de bal onvoldoende werd weggewerkt.
In de 15e minuut een kans voor Encho Margaritha (bal over geschoten van ver) en één van Samet Cetin.
In de 20e minuut wordt het al weer 2-0. Opnieuw onvoldoende agressie op de bal en deze kan van dichtbij worden binnengeschoten. Om moedeloos van te worden. Het grootste gevaar van AFC kwam deze middag via de vleugels door 2 snelle buitenspelers die ten onrechte te weinig werden afgestopt door het middenveld resp. achterhoede
van Zwaluwen’30. Hoe actief Jorg Ooievaar en Leon Schipper ook waren op het middenveld; zij stonden bij de snelle uitvallen via de buitenkant vaak alleen ook al omdat de aanvalslinie van Zwaluwen’30 teveel bleef hangen en te weinig terug verdedigde. Nog voor de rust was de wedstrijd beslist; een razendsnelle uitval over links met
een prima voorzet op maat werd omgezet in een voorsprong voor AFC van 3-0. Het werd zelfs voor de rust nog 4-0 door een comedy-capers doelpunt. De scheidsrechter laat doorspelen en geeft voordeel bij een blessure van  een Zwaluwen’30-speler. Doelman Tobias Droomers mag de bal uitschieten voor een blessurebehandeling maar
schiet de bal tegen een doorgelopen AFC-speler. Via deze speler caramboleerd de bal in het lege doel.
Met de koppies naar beneden aan Zwaluwen’30-zijde werd de kleedkamer opgezocht. Wat was er nog mogelijk?
In de rust zocht ik eens uit welke spelers er bij deze wedstrijd in mei 2022 bij waren; aan Zwaluwen’30-zijde 4 spelers van de 18 t.w. Calvin den Boer, Encho Margaritha, Jerven Devid en Gregory Scheltens. Bij AFC 9 van  ook 18 spelers. Bij de wedstrijd in mei hoorde ik Sjaak Swart vanaf de tribune duidelijk commentaar geven op de
scheidsrechterlijke beslissingen. Zijn kleinzoon Justin (toen goed voor 2 doelpunten) was nu wissel.
Zijn plaats op de tribune was nu ingenomen door een zwijgzame Ivo Niehe, wiens kleinzoon Gijs wissel was bij AFC.
De 2e helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Zwaluwen’30 kwam in de 73e minuut via en mooie en snelle aanval via Jerven Devid en de ingevallen Jim Nelen op 4-1. Een paar minuten later (76e minuut) was de eindstand bereikt toen Thom Nelen de bal ten onrechte liet stuiteren en deze via een mooie lob over Tobias Droomers door
AFC werd omgezet naar 5-1. In de laatste 10 minuten kreeg AFC nog enkele goede mogelijkheden om de score
uit te bouwen. Het bleef bij 5-1 waardoor AFC nu de koppositie inneemt en Zwaluwen’30 enkele plaatsen zakte op de ranglijst. Na 4 wedstrijden zonder doelpunt tegen een bittere pil voor het Hoornse team.
Volgende week speelt Zwaluwen’30 thuis tegen EVC uit Edam, een mede-middenmoter op de ranglijst.