Een belangrijke wedstrijd omdat de uitslag zou bepalen of de ploeg van
meedoen en in staat zou zijn de achterstand op tegenstander Monnickendam
de gasten van vanmiddag voorafgaand aan het onderlinge duel één wedstrijd
meer gespeeld hadden! Hopelijk lag de focus deze zaterdag volledig op de prestatie
en waren de vertoonde misdragingen bij de laatste thuiswedstrijd een eenmalig
incident.

Bij Zwaluwen 30 stond Tobias in de goal en werd de verdedigingslinie gevormd door Bilal, Jorg, Anthony en Calvin. Op het middenveld stonden Davey, Leon en Samet, terwijl de aanval werd gevormd door Jim, Diovaris en Jerven.

Vanaf de aftrap werd direct de aanval gezocht door de ploeg uit Monnickendam en reeds in de eerste minuut een corner afgedwongen. Deze hoekschop leverde echter niets op en langzamerhand, zo vanaf de 5e minuut, nam Zwaluwen 30 gecontroleerd het initiatief over. Uit de eerste corner voor de thuisploeg kwam de bal voor de voeten van Jerven. Zijn schot werd weg gebokst door de keeper van Monnickendam, Luc Boontje.

Uit een tweede corner voor Zwaluwen 30 van Jorg kopte Samet rakelings naast. Eigenlijk had de ploeg van Monnickendam toen al  goed moeten zijn gewaarschuwd voor een sterker wordend Zwaluwen 30.

Amper twee minuten later, de 8e minuut, begon Jim Nelen (23) vanaf de linkerzijde van de aanval één van zijn veelal onnavolgbare dribbelacties. Ditmaal soleerde hij als een slangenmens door het hart van de defensie van Monnickendam en kon hij nog net met de grote teen van zijn rechtervoet de bal onder de vertwijfeld uitkomende doelman Boontje schieten. De bal verdween keurig in het doel van Monnickendam en aldus nam Zwaluwen 30 een snelle voorsprong van 1-0.

De minuten voor deze eerste goal lieten een zeer controlerend Zwaluwen 30 zien. Makkelijk combinerend en met veel beweging zonder bal werd de ploeg van Monnickendam bestreden. Dan ook blijkt hoe sterk de selectie van Zwaluwen 30 werkelijk is.

Maar er is tevens een terugkerende valkuil, wanneer onnodig en te snel de aanval wordt gezocht. Veelal met lange ballen die tot balverlies leiden en waardoor de druk van de tegenstander blijft.
Dit gebeurde ook dit duel weer rond de 20e minuut. De opbouw werd gejaagd en onzorgvuldig. Zo ontstond een grote kans voor de Monnickendam aanvaller Noa de Vries. Gelukkig stond diens vizier niet op scherp.

Maar we zagen ook weer een positieve tendens in deze wedstrijd. Want vanaf de 33e minuut zagen we goede aanvallen die ontstonden vanuit mooie combinaties over meerdere schijven. Jerven, Jim en Diovaris wisten elkaar goed te vinden. Helaas bleek een inzet van Diovaris te zacht en schoot Jerven ietwat gehaast te hoog over.

In de 37e minuut even een momentje van schrik toen de ingevallen aanvaller van Monnickendam Jim Visser (18), hij was in de 12e minuut ingevallen voor de aan zijn lies geblesseerd geraakte aanvaller Kik Braspenning, zo maar opeens vanaf de rand zestien rakelings naast het doel van Tobias schoot.

Direct gevolgd door een één op één duel in de 38e minuut tussen Tobias en dezelfde aanvaller van Monnickendam waar eerstgenoemde handelend kon optreden.

In deze fase mocht Zwaluwen 30 niet mopperen, dat de stand nog steeds 1-0 was, in de 40e minuut kwam de thuisploeg nog eens goed weg bij een vrije trap van Monnickendam die voor het doel van Tobias voor iedereen langs schoot. Of in de 41eminuut bij een hele snelle uitbraak van Noa de Vries van Monnickendam waar Bilal op het laatste moment goed wist in te grijpen.

Voor rust kregen we nog één mooie aanval van Zwaluwen 30 te zien. Jerven breekt door over links. Hij snijdt echter te weinig naar binnen en zijn schot gaat net naast.

Al met al een terechte en tevens gelukkige 1-0 ruststand, maar wel één waar waakzaamheid geboden bleef! De tweede helft zou echter veelbelovend worden!

Al leek dat in de 50e minuut nog niet het geval. Een lange bal in de richting van de reeds genoemde Monnickendamseaanvaller Noa de Vries werd bijna verkeerd ingeschat door Tobias. Gelukkig kan hij nog net op tijd redding brengen. Drie minuten later komt Tobias bijna te laat of wat twijfelend zijn doel uit, maar is hij toch nog net op tijd om een aanval van de tegenpartij onschadelijk te maken.

Tot aan de 55e minuut werd het initiatief weer wat weggegeven en verliep de opbouw van Zwaluwen 30 onzorgvuldig en veel te gehaast.

En dan de 56e minuut. Samet besluit vanaf de rand van de zestien meter te schieten. Zijn schot wordt zijwaarts verwerkt door de keeper van Monnickendam Luc Boontje maar komt ter hoogte van de achterlijn voor de voeten van Jerven Devid. Zijn subtiel met de rechtervoet geschoten stiftbal verdwijnt fantastisch in de goal en zo neemt Zwaluwen 30 een bevrijdende 2-0 voorsprong!

En toen bleek welke kwaliteit Zwaluwen 30 in haar selectie heeft. Hoeveel deze ploeg met elkaar kan bereiken zonder rare excessen of verkeerde focus. In de 60e minuut heeft Leon de bal aan de rechterzijde van de aanval in het bezit ter hoogte van het strafschopgebied. Hij krult de bal op het hoofd van Diovaris die de bal keurig diagonaal inkopt en zo de nieuwe tussenstand op 3-0 brengt.

In de 69e minuut Krijgt Diovaris een mooie nieuwe kans. Helaas wordt het geen nieuwe score, maar de wijze waarop de kans wordt verkregen is veelbelovend. Een snelle, efficiënte aanval via Jorg, Jim en Diovaris over meerdere schijven.

In de 82e minuut slalomt Diovaris door het strafschopgebied van Monnickendam. Zijn schot verdwijnt echter aan de voor Zwaluwen 30 verkeerde kant van de paal.
Blad 3

In de 87e minuut dachten wij het slotstuk te zien van Zwaluwen 30 in deze wedstrijd tegen Monnickendam. Jervenschiet vanaf pakweg 16 meter en de bal verdwijnt via de binnenkant van de paal tegen de andere binnenkant van de paal uit het doel.

Was dit het slotstuk? Nee, zeker niet! Jerven Devid had hele andere ideeën.  Bijvoorbeeld in de 88e minuut toen hij vanuit een vlot lopende combinatie tussen Samet en Diovaris de bal kreeg. Hij draaide om zijn as en schoot, en passant, de bal keurig in het doel, de nieuwe stand werd 4-0.

Was dit dan het slotstuk van het enerverende duel. Opnieuw zeker niet! Jerven Devid was nog lang niet klaar met scoren en hij ronde een snelle aanval van Zwaluwen 30 nog eens vakkundig af. Wat een luxe, een 5-0 voorsprong!

In werkelijk de allerlaatste minuut had Tobias bijna nog een glansparade op een kopbalinzet van een Monnickendamseaanvaller. Hij sloeg de bal met een katachtige reflex vanaf de grond weg, maar kon niet voorkomen dat Noa de Vries uit de rebound tegen scoorde en de definitieve eindstand op 5-1 bepaalde.

Vandaag bleef de focus volledig op het eigen spel en niet op de tegenstander, het publiek of de scheidsrechter. Waarbij gezegd moet worden dat de scheidsrechter Marco van Grevenbroek fantastisch floot en een groot compliment verdiend.

Wanneer Zwaluwen 30 zo gecontroleerd blijft spelen en de focus op de eigen prestatie kan houden, kan een inhaalslag op de ranglijst naar boven zeker worden gemaakt.