Na het teleurstellende gelijkspel in eigen huis tegen AFC(2-2)
het op de eerste plaats van de ranglijst staande HBOK.
De ploeg van voormalig Zwaluwen 30 trainer MohadZaoudi
behaalde vooraf aan dit duel liefst zeven overwinningen
uit acht gespeelde wedstrijden.

De strijd werd door Zwaluwen 30 aangegaan met Tobias Droomers op de goal, de verdediging bestond uit Bilal el Guennouni, Calvin den Boer, Thom Nelen en Roy Honingh, het middenveld werd gevormd door Davey Jansen, Leon Schipper, Lasse Pioch en Diovaris Balentine en in de voorhoede speelden Jerven Devid en Jim Nelen.

Zwaluwen 30 speelde vanuit een gesloten verdedigende tactiek waarbij het de tegenstander HBOK vanaf eigen helft opving en weinig speelruimte bood. Om wanneer de mogelijkheid daar zou zijn vanuit een breed speelveld met de snelle spitsen Jerven en Jim de aanval te zoeken.

Op een moeilijk bespeelbaar grasveld gleden in de beginfase diverse spelers weg. Bilal leek zich door deze gladheid in de 24e minuut te verstappen en had daardoor verzorging nodig, maar kon de wedstrijd gelukkig vervolgen. Het spel ging in deze beginfase heen en weer, maar echte kansen werden door beide ploegen niet of nauwelijks gecreëerd.  Opvallend was dat zowel Zwaluwen 30 als HBOK de aanval veelvuldig aan de linkerzijde van het veld inzetten.

Wel werd direct al duidelijk dat Zwaluwen 30 speelde vanuit een hecht collectief. Voor iedere meter werd gestreden en alle spelers waren bereid elkaar volledig te helpen. Direct ook kwam de kracht van Zwaluwen 30 naar boven, want het was absoluut gelijkwaardig aan HBOK.

Toch kreeg de ploeg van Richard Bulterman te maken met een eerste teleurstelling toen linkervleugelverdediger Roy mis taste en zich verslikte in de bal. Tobias probeerde nog door snel uit het doel te komen erger te voorkomen, maar de aanvaller van HBOK was net wat sneller en speelde de bal onder het lichaam van Tobias door richting de op amper zesmeter van de goal vogelvrij staande Vasco Lo-Ning-Hing. Laatstgenoemde kon kinderlijk eenvoudig de 1-0 scoren.

Hoe zou Zwaluwen 30 omgaan met deze tik en hoe hecht was het collectief? Vragen die al snel beantwoord werden, want reeds in de 32e minuut zetten Roy en Leon uitstekend door aan de

Blad 2

linkerzijde van het veld. Helaas kwam de voorzet van Leon niet goed aan. Maar het toonde wel direct de juiste spirit. In de 36e minuut een hele mooie door korte combinaties ontstane aanval vanuit het middenveld waarbij Roy, Leon en Jervenbetrokken waren. Door Jerven wordt Jim de diepte ingestuurd, maar deze komt net een teen te kort.

In de 37e en 38e minuut ontstaan nog wat kleinere kansen voor Zwaluwen 30. In deze fase absoluut de bovenliggende partij. Uit een vrije trap van Leon in de 39e minuut blijft de doelman Joey Potveer van HBOK staan, maar kopt Thom helaas naast. Zoveel kansen en mogelijkheden deden de vraag oproepen wanneer Zwaluwen 30 zich nu eens ging belonen.

Die vraag werd heel snel beantwoord, want reeds in de 41eminuut zette Roy de bal hoog voor vanaf de linkerzijde van de aanval op Diovaris. Eigenlijk komt zijn bal wat achter Diovaris, maar deze weet vanuit een draai fantastisch in te schieten. Doelman Potveer krijgt er nog wel een hand tegenaan, maar kan de gelijkmaker niet belonen. Fantastische schot in de verre hoek en volkomen verdiende goal; 1-1.

Nadat Tobias in de 41e en 42e minuut zowel attent reageerde op een diepe bal en een inzet van de HBOK middenvelder Dennis Kaars, wordt nog handelend door de gehele ploeg van Zwaluwen 30 opgetreden bij een serie van vijf corners achter elkaar van HBOK! Maar verder onheil wordt voorkomen.  De rust breekt aan met een 1-1 stand.

In de rust moet Zwaluwen 30 zich hebben gerealiseerd dat het geenszins minder was dan tegenstander en koploper(!) HBOK want direct wordt weer de aanval gezocht. Reeds in de 47eminuut wordt een overtreding gemaakt op Diovaris. De vrije trap wordt prachtig door Leon ingeschoten, maar de keeper Potveer van HBOK kan de inzet ternauwernood over zijn doel boksen.

Het spel golft ook in deze beginfase van de tweede helft vervolgens wat heen en weer totdat in de 58e minuut een schrikmoment komt met hevige pijn van Leon. Waar het leek dat hij zich verstapte op het veld bleek later gelukkig, dat hij zware hinder ondervond van een grove blessure ontstaan door een tackle van HBOK. Leon probeert na de verzorging nog wel door te gaan, maar moet zich in de 58e minuut toch laten vervangen door Samet.

Ook door deze tegenslag wordt het collectief van Zwaluwen 30 niet aangetast en blijft er echt een hecht team actief.  Beide ploegen blijven de aanval zoeken wanneer dat kan. Zo ontstaat een kans voor HBOK in de 67e minuut doordat een voorzet door Samet wordt getoucheerd en plotseling bij de HBOK middenvelder Dennis Kaars beland. Tobias is gelukkig op zijn post en brengt redding. Jim Nelen weet zich in de 74e minuut in eerste instantie goed vrij te spelen, maar op het laatste moment kan Dani Braspenning (7) van HBOK de bal nog blokken.

In de 81e minuut lijkt Zwaluwen 30 op voorsprong te komen. Uit een diepe voorzet kopt Diovaris in eerste gelegenheid op de lat. De terugspringende bal wordt door hem alsnog met zijn hoofd tot doelpunt bekroond. Waar het leek op een terechte goal, wordt de treffer door de overigens uitstekende scheidsrechter Gert van den Broek afgekeurd wegens blokken van doelman Joey Potveer. Hetgeen minimaal als dubieus kan worden bestempeld.

Blad 3

Waar iedere toeschouwer dacht dat 1-1 de terechte eindstand zou worden, bleek dit toch een
misrekening. In de 83e minuut komt een hoge voorzet vanaf de rechteraanval van HBOK. Tobias kan niet bij de bal en deze wordt door de Zwaluwen 30 defensie weggewerkt tot buiten de eigen zestien. Waar Nick Maijenburg (4) van HBOK zonder na te denken keihard uithaalt. De bal verdwijnt in de verre hoek en betekent alsnog een achterstand voor Zwaluwen 30, 2-1.

Maar opnieuw recht de ploeg de rug en doet er een schepje boven op. Waar Thom in de 85e minuut rakelings over kopt, is het slotstuk van dit duel absoluut voor Diovaris. Duidelijk de man of the match.

Het is de 89e speelminuut! Diovaris krijgt op circa 20 á 25 meter van het doel de bal en vindt de ruimte om fantastisch uit te halen. Doelman Potveer van HBOK hoort de bal alleen suizen. Hij probeert nog wel handelend op te treden, maar het schot van Diovaris is veel te hard en overtuigend ingeschotenom te kunnen pareren. En zo wordt alsnog een volkomen verdiende gelijkmaker gescoord, 2-2.

In de absolute slotfase, de 93e minuut, slaat iedereen de schrik om het hart wanneer de HBOK invaller Joep Strijland (17) nog vrij kan inkoppen. Maar gelukkig kopt hij naast.

De wil en de eenheid in de ploeg van Zwaluwen 30 heeft volkomen terecht geleid tot dit gelijkspel, waar eigenlijk een overwinning verdiend was geweest. Wanneer dit collectief wordt vastgehouden en niet meer wordt gezeurd over foutieve beslissingen van scheidsrechters en/of zogenaamde vals vlaggende grensrechters, kan Zwaluwen 30 deze competitie nog ver komen.

Samen beseffen dat er een hele goede ploeg staat mits iedereen in dienst van de ploeg blijft spelen en elkaar blijft helpen en ondersteunen. Wat tegen HBOK is getoond, doet de toekomst voorzichtig positief tegemoet treden.

Maar……. één zwaluw brengt nog geen zomer.