Zwaluwen 30 behaalde zaterdag 28 oktober jl. een
uitstekende 6-1 overwinning in eigen huis tegen de Koninklijke HFC.
Voor het uitduel tegen Monnickendam was dan ook de vraag
of deze verdiende zege een passend vervolg zou krijgen?

Dat Monnickendam een geduchte tegenstander is van Zwaluwen 30 blijkt onder meer uit de behaalde onderlinge resultaten in de laatste seizoenen. Dit seizoen had Monnickendam al tien punten behaald uit vijf gespeelde wedstrijden. Zwaluwen 30 volgde met zeven behaalde punten eveneens uit vijf gespeelde wedstrijden.

Trainer Richard Bulterman had voor dit duel gekozen voor de volgende basisopstelling.
Tobias in de goal, de achterhoede bestond uit Bilal, Thom, Calvin en Kayra. Het middenveld werd gevormd door Davey, Leon en Jerven en de voorhoede bestond uit Jim, Diovaris en Semet.
Er werd gespeeld in een 1-4-2-3-1 formatie.

In de eerste minuten speelde de in een 1-4-3-3 opstelling spelend Monnickendam wat meer aanvallend en probeerde Zwaluwen 30 via snelle overnamen en uitbraken tot kansen te komen.

Na goed voorbereidend werk van Semet kon Jim in de 6eminuut een eerste kans laten noteren. Het schot werd gepakt door de Monnickendam doelman Luc Boontje. In dezelfde minuut schoot Jerven vanaf de rand zestien maar opnieuw was het de genoemde doelman die handelend kon optreden. Maar het gaf wel al aan dat Zwaluwen 30 heel langzamerhand het heft wat aan het overnemen was.

In de 9e minuut zag Leon de keeper Boontje van Monnickendam net iets te ver voor zijn doel staan. Vanaf zeker veertig meter schoot hij bewust in. Met de grootst mogelijke moeite kon de doelman van Monnickendam de bal over zijn eigen goal tikken.

In de 13e minuut was het wel raak. Na een opbouwende fout van de verdediger met rugnummer 2 (Mark van Geemen) van Monnickendam kon Diovaris alleen op de doelman af gaan. Diovaris bleef rustig en pakte het presentje zodoende doeltreffend uit, stand 0-1.

In de 15e minuut een verre doeltrap van Tobias. Leon sprint met twee Monnickendam verdedigers op het doel af van de tegenstander. Pas op het allerlaatste moment kan ternauwernood redding worden gebracht en blijft de stand 0-1.

Dat het oppassen blijft getuigt de 16e minuut waarin aanvaller Noa de Vries (ex Volendam) na een steekbal van Daan Pruim rakelings langs het doel van Zwaluwen 30 schiet.

Amper drie minuten later (de 18e minuut) is Tobias erg attent op een halve inzet van Sijmen de Waart van Monnickendam.  Om in de 21e minuut opnieuw handelend op te treden bij een dieptebal van Mark van Geemen.

Al deze beschreven kansen getuigen dat het spel op en neer ging met een iets meer dominerend Zwaluwen 30.

Zo kopt Diovaris in de 23e minuut net naast, treedt Bilalovertuigend op om de meest gevaarlijke aanvallende middenvelder van Monnickendam (Noa de Vries) van scoren te weerhouden en produceert Leon een gevaarlijke vrije trap.

In de 31e minuut een gevaarlijke aanval van Monnickendam (no. 5 Danny Persijn) over de linkerzijde van het veld. Hij trekt de bal goed voor, maar gezamenlijk en gedecideerd wordt dit gevaar door de Zwaluwen 30 defensie opgelost.

In de 37e minuut wordt een zware overtreding gepleegd op Diovaris. Hiermee blesseert de Monnickendam verdediger KajRensen zichzelf. Uit de terecht toegekende vrije trap schiet Calvin de bal uitstekend in, doch de doelman Boontje is opnieuw attent en ranselt de bal uit zijn doel.

Vlak voor rust doet zich nog een kolderiek misverstand voor in de defensie van Monnickendam. Doelman Boontje en aanvallende middenvelder Jeffrey Gits begrijpen elkaar verkeerd en bijna kan Diovaris het cadeautje doeltreffend uitpakken.

De ruststand is: 0-1.

Direct na ruist in de 46e minuut een hele snelle aanval via Jim van Zwaluwen 30. Zijn  voorzet komt helaas net niet aan bij Semet. Vier minuten later krijgt Jerven twee goede kansen. De eerste kans schiet hij naast, bij zijn tweede poging in de inzet helaas te slap.

Volkomen onverwacht geeft in de 53e minuut de goed leidende scheidsrechter van Twiller een penalty wegens vermeend hands van Calvin. Deze regel blijft voor velen onduidelijk. Kreeg Calvin de bal tegen een naast zijn lichaam hangende arm of maakte hij een echte beweging met de arm naar de bal toe. Hoe dan ook, met plezier pakte Monnickendam spits Daan Pruim het cadeautje uit, 1-1.

In de 57e minuut zet Jerven goed door maar zijn schot wordt met de voeten gered door de doelman van Monnickendam. In de 59e minuut red Tobias knap op een inzet van Jesse Braspenning van Monnickendam. Het spel golft in deze periode heen en weer al neemt Zwaluwen 30 langzamerhand wat meer het initiatief.

Jim Nelen heeft in de 63e en 65e minuut twee uitstekende schoten, de eerste gaat helaas net over, de laatste wordt gered door de keeper van Monnickendam.

In de 67e minuut neemt Leon een vrije trap en legt deze op het hoofd van Diovaris die de bal teruglegt op Thom. Helaas heeft Thom net niet genoeg kracht over om zijn kopbal tot doelpunt te bekronen. Opnieuw een grote kans, maar ook opnieuw net niet.

In de 73e minuut schiet Diovaris na goed doorzetten over. Om in de 74e minuut bijna te scoren in de korte hoek. Maar opnieuw is Luc Boontje op zijn post.

In de 76e minuut kopt Davey Jansen de bal uit een corner net over.

De laatste kans voor Monnickendam komt in de 80e minuut, Het van richting veranderde schot van invaller Kik Braspenning gaat echter net naast het doel van Tobias.

Verschillende kansen worden nog gecreëerd, maar gescoord wordt er door beide partijen niet meer. Dat Zwaluwen 30 te weinig stootkracht toonde blijkt onder meer uit de laatste vrije trap van Diovaris in de allerlaatste minuut. Het wordt een eenvoudig rollertje in de handen van de keeper Luc Boontje.

De inzet van alle spelers van Zwaluwen 30 was uitstekend. Vooral daarom is het zeer jammer dat de ploeg zich niet volledig wist te belonen al was dit absoluut wel terecht geweest. Het is te hopen dat de stootkracht snel gaat verbeteren en verdiende punten en overwinningen ook echt kunnen worden genoteerd.

Te beginnen op zaterdag 11 november thuis tegen Waterwijk.