1624NS
HOORN NH
tel. 0229-235022

Na 2 verlieswedstrijden in november 2022 (tegen AFC en EVC) heeft Zwaluwen’30 het kalenderjaar
2022 afgesloten met 3 winstpartijen tegen resp. Zandvoort (1-3), FC Weesp (1-5) en Marken (3-1).
Dit brengt Zwaluwen’30 in de stand van 2A voorlopig op een 3e plaats met 18 punten uit 10 wedstrijden
en een doelsaldo van 25 voor en 16 tegen. AFC staat bovenaan met 24 punten uit 10 wedstrijden.
Tweede is DVVA met 20 punten uit 11 wedstrijden. AFC en de Koninklijke HFC (nu 6e plaats) kunnen
niet promoveren, omdat de nieuwe regels van de KNVB dat verhinderen. Deze verenigingen hebben
al een team welke actief is in de Tweede Divisie. Op 21 januari krijgt de competitie een vervolg met
o.a. de wedstrijd Zwaluwen’30 tegen OSV.

Marken heeft tot 10 december 2022 slechts 1 punt gehaald uit 10 wedstrijden. Op papier dus een
eenvoudige tegenstander. Op een koud Zwaluwen’30-terrein begon de thuisclub aan deze wedstrijd.
Reeds in de 1e minuut kwam Zwaluwen’30 op een voorsprong van 1-0. Een deel van het publiek had
haar plaats aan de zijlijn nog niet ingenomen.
Een vrije trap van Diovaris Balentina van ver werd door de doelman van Marken niet goed verwerkt
en viel, tot een ieders verrassing, binnen.
Dezelfde Diovaris Balentina raakte in de 22e minuut geblesseerd en moest worden vervangen door
Gregory Scheltens.
Het eerste half uur waren beide teams aan elkaar gewaagd. Marken hanteerde de lange bal en
probeerde Zwaluwen’30 hiermede te verrassen. Bij Zwaluwen’30 was de opbouw vanuit de
verdediging/middenveld te traag om het Marken echt moeilijk te maken. Beide teams kregen in
deze fase van de wedstrijd kleine kansjes.
In de 34e minuut mocht Leon Schipper een vrije schop nemen net buiten het strafschopgebied.
De prima genomen vrije schop vloog binnen, zonder dat de doelman er echt aan kon komen,
voor de 2-0. Nog voor de rust was de stand 3-0. Uit een Zwaluwen’30-hoekschop bleef de bal
“hangen” in de 16 en uiteindelijk mocht Samet Cetin van dichtbij afdrukken voor dit doelpunt.
Een lekkere voorsprong voor een team dat de wedstrijd tot dan niet echt had gedomineerd.

Een onveranderd Zwaluwen’30 in de 2e helft.
In de 52e minuut constateerde scheidsrechter Guus Smith een duwfout in de 16 van een
Zwaluwen’30-verdediger. De bal ging op de stip en de stand werd op 3-1 gebracht door Marken.
Thom Nelen zag zijn prima kopbal worden weggekopt van de lijn door een Marken-verdediger.
Het volgende kwartier gebeurde er te weinig om te vermelden. Het laatste deel van de
wedstrijd was redelijk komisch. Via de snelle spitsen Jim Nelen, Jerven Devid en Gregory Scheltens
werd Marken onder druk gezet. Een prima voorzet van Jim Nelen vanaf rechts werd door
drie inkomende Zwaluwen’30-spelers recht voor het doel gemist. Er waren in deze fase genoeg
kansen voor Zwaluwen’30 om de score uit te breiden. De laatste pass was het echter steeds net niet.
Marken gebruikte vooral op het middenveld veel fysiek geweld om opkomende spelers het
doorkomen te beletten. Leon Schipper, oud-speler en nog steeds wonende op Marken, werd
2x van achteren (te) hard aangepakt. Scheidsrechter Guus Smith moest de gemoederen tot
bedaren brengen. Jim Nelen ging er in de 87e minuut opnieuw vandoor over rechts en kon
op het laatste moment met moeite tot staan worden gebracht.Dit maal ten koste van een corner.
Mede tot zijn eigen verrassing ging in de laatste minuut Samet Cetin nog onder een (vrije) hoge
bal door. Man of the Match werd Leon Schipper. Hij mocht de bloemen van Jolanda’s Bloembinderij
in ontvangst nemen. Een noodzakelijke en nuttige overwinning om de winterstop in te gaan.